Jak se žije pavoukům
Na pavouky má každý z nás jiný názor. Bojíme se jich, chceme je zabít, nebo naopak ochraňovat. Někteří pavouci mohou být lidem dokonce velmi nebezpeční, jiní zase velmi užiteční. A my teď nahlédneme do jejich světa.
Pavouci jsou členovci s osmi nohama, na jejichž konci mají klepítka s jedovatými žlázami. Tyto žlázy potřebují hlavně na to, aby neumřeli hlady. Protože mají velmi úzká střeva, kterými by jim potrava neprošla, musejí ji přijímat v tekuté formě. A toho dosáhnou právě tím, že ulovenou kořist nejprve napustí jedem z jejich klepítek, čímž ji rozpustí zevnitř a následně vypijí.
Pavouků existuje více než 46 000 druhů, žijí snad na každém kontinentu, v téměř každém prostředí, takže se nedivte, že je potkáte nejen na vycházce v lese, ale také ve městě, a dokonce i u vás doma ve skříni.
VÝBORNÍ TKALCI
Na pavoučím zadečku bývá krátká pohyblivá snovací bradavka, díky níž pavouci produkují vlákna. Tyto vlákna jsou převážně z bílkovin, které na vzduchu tvrdnou. Jsou ale velmi odolná a pružná, takže se z nich dají krásně tkát až ukázkové pavučiny. Tyto pavučiny slouží jako obal pro vajíčka, pro budování hnízd, k uskladňování potravin, jako záchranný provaz i jako lapač potravy.
PAVOUČÍ JÍDELNÍČEK
Pavouci se živý převážně kořistí, kterou chytí do své sítě. Jejich kořistí bývá nejčastěji různý hmyz, například mouchy, housenky a kobylky. Existují ale také pavoučí druhy, které jsou vegetariáni. Ti se živí převážně ovocem, mlékem, nektarem z květů či pylem. Ovšem například takový sklípkan, který žije v Jižní Americe, zbaští třeba i žábu, ještěrku či hada.
JÍDELNÍČEK Z PAVOUKŮ
Hmyz byl vždy snadným a dostupným zdrojem potravy pro lidi, i když si to my Češi asi dokážeme představit jen těžko. Nejen červi, housenky, brouci a sarančata, ale také pavouci jsou výživní, bohatí na proteiny, zinek a železo. Připravují se především v jihovýchodní Asii, ale také na evropském kontinentu. Specialitou je třeba tarantule. Smažená do křupava se solí, cukrem, sójovým extraktem a česnekovou pastou je pro místní opravdovou lahůdkou. Chutná prý jako kuře nebo treska.