Vejce na všechny způsoby
Ačkoli se v minulosti konzumace vajec nedoporučovala, zejména kvůli obsahu cholesterolu, novější studie naznačují, že jsou pro lidský organismus velice přínosná. Vejce jsou bohatá na riboflavin, selen nebo vitamíny. A jsou velmi bohatým zdrojem kvalitních bílkovin. Obsahují celou řadu lipidů, zejména fosfolipidů s vysokým zastoupením nenahraditelných mastných kyselin, včetně omega-3 mastných kyselin, proteinů, bohatých na esenciální aminokyseliny, které organismus potřebuje pro zdravý vývoj a obnovu buněk.
Žloutek obsahuje nejen velmi kvalitní tuky, ale třeba i lecitin a lutein. Tedy prvky, které hrají důležitou úlohu v prevenci šedého zákalu a degenerace žluté skvrny na sítnici. Žloutek je obzvláště bohatý na vitamíny A, D, E, K, karotenoidy, vápník a železo.
Pokud sníte celé vejce, přijmete zhruba 78 kilokalorií, z nichž asi 70 procent připadá na žloutek. Ten obsahuje veškeré tuky a mimo jiné i cholesterol. Ovšem nejedná se jen o „špatný“ cholesterol. Vejce v sobě ukrývá zázračný mix „dobrého“ a „špatného“ cholesterolu a všechny obsažené látky se tak vzájemně doplňují.
Přestože jsme si nyní řekli, jak jsou vejce zdravé a jejich konzumace je pro tělo pozitivní, rozhodně to neznamená, že bychom je měli jíst pořád a ve větším množství. Zdravý jídelníček by měl být vyvážený a obsahovat různorodé potraviny.
Kupujte vejce od šťastných slepic
Jaká si koupíte vejce, to záleží jedině na vás. Pravdou však je, že v dnešní době, je opravdu z čeho vybírat. Můžete si koupit domácí vajíčka, bio vejce, vejce na podestýlce, z klecových chovů, z halových či volných chovů a podobně. Pokud vám není lhostejný osud slepic, pak určitě nekupujte vejce z klecových chovů.
Při nákupu si dávejte pozor na datum spotřeby, protože všechny vaječné pokrmy chutnají nejlépe z čerstvých vajec a také jsou bezpečnější. Vejce, která jsou starší více než dva týdny, použijte při vaření natvrdo, nebo z nich upečte třeba bábovku. Na jiné úpravy s již nehodí. Vejce uchovávejte na suchém a chladném místě.
Odkud vejce pocházejí, zjistíte, podíváte-li se na kód otištěný na jejich skořápce. Ten se skládá ze sedmi znaků.
Prvním je číslice, která uvádí metodu chovu:
0 = chov v ekologickém zemědělství
1 = chov ve volném výběhu
2 = chov v halách
3 = chov v klecích!!
Následuje dvoumístné označení státu původu vejce a další čísla uvádějí konkrétní chov.